Javne nabavke – po ubrzanoj proceduri; Predlog Zakona o otklanjanju posledica poplava u proceduri

otklanjanje_posledica_u_poplavamaPredmeti nabavke neophodni za otklanjanje posledica, na području pogođenom poplavama utvrđuje se državnim programom obnove. Po državnom programu obnove,  javne nabavke   sprovodi Kancelarija za pomoć i obnovu poplavljenih područja (Kancelarija), a mogu ih sprovoditi i drugi korisnici javnih sredstava uz pravo da predstavnik  Kancelarije  učestvuje kao član komisije za sprovođenje postupka javne nabavke.

Ispunjenost obaveznih i dodatnih uslova za učešće u postupku javne nabavke, može se dokazivati dostavljanjem izjave kojom ponuđač pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću potvrđuje da ispunjava uslove.

Rokovi i poziv za podnošenje ponuda ne može biti kraći od deset dana od dana objavljivanja poziva za podnošenje ponuda na internet stranici Kancelarije.

Zaštita prava –zahtev za zaštitu prava  ne zadržava dalje aktivnosti naručioca u postupku. Naručilaz može da zaključi ugovor pre isteka roka za podnošenje zahteva.

Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki  dužna je da o zahtevu za zaštitu prava odluči rešenjem u roku od  pet dana od dana prijema urednog zahteva za zaštitu prava, a o žalbi protiv zaključka naručioca u roku od tri dana od dana prijema žalbe. Doneta rešenja Republička komisija dostavljaće  naručiocu, podnosiocu zahteva i izabranom ponuđaču u roku od dva dana od dana donošenja.

Izveštaji o sprovedenim nabavkama prema ovom zakonu objavljiivaće se na internet stranici Kancelarije i korisnika  javnih sredstava koji je sproveo postupak javne nabavke.

Po odredbama Predloga Zakona o otklanjanju posledica poplava u Republici Srbiji u postupcima javnih nabavki za otklanjanje posledica poplava  ne primenjuju se odredbe Zakona o javnim nabavkama koje se odnose na plan nabavki, prethodno obaveštenje, način dokazivanja obaveznih i dodatnih uslova za učešće u postupku javne nabavke, rokovi za podnošenje ponuda i rokovi za odlučivanje Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki. Dakle, sve odredbe Zakona o javnim nabavkama koje nisu izuzete Predlogom Zakona o otklanjanju posledica poplava prinmenjuju se i naručioci su dužni da ih poštuju.

...