Da li firma koja je radila projektnu dokumentaciju po prethodnom postupku može podneti ponudu ?

Projekat.n

Cilj ove zakonske odredbe jeste sprečavanje pojedinih ponuđača da ostvare prednost priikom pripremanja i podnošenja ponuda u odnosu na ostala zainteresovana lica, kao i očuvanje integriteta  postupka javne nabavke obezbeđivanjem poštovanja načela jednakosti i konkurencije među ponuđačima.

Članom 23. ZJN propisano je da lice koje je učestvovalo u planiranju javne nabavke, pripremi konkursne dokumentacije ili pojedinih njenih delova, i sa njim povezano lice ne može nastupati kao ponuđač ili kao podizvođač ponuđača, niti može sarađivati sa ponuđačima ili podizvođačima prilikom pripremanja ponude. U tom slučaju naručilac je dužan da odbije ponudu i da bez odlaganja obavesti nadležne državne organe.

Povreda integriteta postupka ne postoji ako ponudu podnese lice koje je učestvovalo u izradi projektne dokumentacije, ako naručilac konkursnom dokumentacijom za dodelu ugovora izvođaču radova ili izvršiocu usluga, obezbedi poštovanje načela jednakosti ponuđača i konkurenciju među ponuđačima.

Lice koje je učestvovalo u izradi projektne dokumentacije, nakon što je naručilac objavio poziv za podnošenje ponuda i konkursnu dokumentaciju može da nastupi u javnoj nabavci, bilo kao ponuđač ili član grupe, odnosno podizvođač. Preduslov za to je da je projektna dokumentacija učinjena javno dostupnom svim zainteresovanim licima i da je omogućen uvid u lokaciju. Kako je projektna dokumentacija izrađena pre pokretanja same javne nabavke, dakle u vreme kada nije ni započeta priprema konkursne dokumentacije u predmetnoj javnoj nabavci, a projektant nije učestvovao u planiranju javne nabavke, izradu projekta ne bi trebalo smatrati delom konkursne dokumentacije, već je to deo zakonskog sleda.

U slučaju kada je projekat pripremljen objektivno, tj. kada nije prilagođen određenom ponuđaču ili određenim ponuđačima, kada je naručilac dao dovoljno vremena u postupku javne nabavke za pripremu ponude, kako bi se obezbedilo i drugim potencijalnim ponuđačima koji nisu učestvovali u izradi projekata, da podnesu prihvatljive ponude i ako se naručilac, konkursnom dokumentacijom i ugovorom obaveže da ponuđaču, bez obzira na to ko bude izabran, dostavi kompletnu projektnu dokumentaciju na osnovu koje će izvršiti nabavku, ne postoji povreda odredbe člana 23. ZJN.

Zaštita integriteta postupka javne nabavke je obezbeđena ako ponudu za izvođenje radova ili pružanje usluga, podnese lice koje je učestvovalo u izradi projektne dokumentacije po ugovoru dodeljenom u prethodnom postupku javne nabavke, ono nije u povoljnijem položaju, ako nema više informacija o predmetu nabavke, koje mu mogu obezbediti prednost u odnosu na ostale učesnike u postupku javne nabavke, odnosno ako naručilac obezbedi poštovanje načela jednakosti ponuđača i konkurenciju među ponuđačima.

...