Veća odgovornost službenika i nameštenika u organima i službama

d-sSkupština Srbija usvojila je Zakon o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne uprave (Sl. glasnik Republike Srbije br. 21/16.godine) čije se odredbe primenjuju od 1. decembra 2016. godine.

 Zakonom se uvode dužnosti koje predviđaju da službenik u okviru poslova svog radnog mesta, postupa u skladu sa zakonom, pravilima struke i kodeksom ponašanja, kao i da preduzima sve mere i radnje koje omogućavaju pravnim i fizičkim licima da ostvare svoja, zakonom i dugim propisom, garantovana prava i interese – član 30 Zakona.

Zakon predviđa dužnost službenika ili nameštenika obaveštavanja o sumnji postojanja korupcije i krivičnu, prekršajnu i disciplinsku odgovonost u slučaju ne prijavljivanja.

Novi zakon uvodi i veće odgovornosti i profesionalno- disciplinsku odgovornost za službenike koji ne budu postupali u skladu sa zakonom i taksativno nabraja teže povrede dužosti kao što su – nezakonit rad, odnosno nezakonita izrada službene dokumentacije, zloupotreba obaveštavanja o sumnji u postojanje korupcije, primanje poklona, uslugа ili koristi za sebe, nepijavljivanje sukoba interesa, nezakonito raspolaganje sredstvima, nedolično, nasilničko ili uvredljivo ponašanje prema strankama ili saradnicima, ometanje stranaka u ostvarivanju prava i interesa, dolazak na rad u alkoholisanom stanju i druge slične povrede dužnosti koje su definisane članom 138. Zakona.

Službenik se oslobađa od odgovornosti za štetu koju je prouzrokovao jedino ukoliko je po istom postupao kako bi  izvršio nalog neposrednog rukovodioca i to ako mu je pismenim putem saopštio da izvršenje naloga može da prouzrokuje štetu.

Dok oštećeno lice ima pravo da zahteva naknadu štete kako od organa koji je prouzrokovao štetu, tako i  neposredno od službenika, ako je on štetu prouzrokovao namerno.

Glavni ciljevi kojima ovaj Zakona treba da odgovori su:

•  Poboljšanje organizacije rada, efikasnosti i kvaliteta usluga u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne uprave, jačanje javnosti u radu, povećanje odgovornosti u radu, efikasniji rad kao i predusetljivost prema građanima kao i otvorenost organa autonomnih pokrajna i opštine za pružanje stručne i savetodavne pomoći građanima (fizičkim i pravnim licima).

Zakon možete pogledati na sledećem linku

...