Loša praksa zadržavanja “starih partnera”

photo.00874Primena Zakona o javnim nabavkama zasniva se na poštovanju osnovnih načela javnih nabavki. Osnovna načela javnih nabavki su načelo efikasnosti i ekonomičnosti, načelo obezbeđivanja konkurencije, načelo transparentnosti postupka javne nabavke, načelo jednakosti ponuđača i načelo zaštite životne sredine i obezbeđivanja energetske efikasnosti.  Neretko je slučaj, da naručioci pri pripremi konkursne dokumentacije, upravo prekrše osnovna načela javnih nabavki, a sve iz “navike” poslovanja i saradnje sa dosadašnjim pružaocima usluga, izvođačima radova i dobavljačima.Pri tome, načela koja su najčešće povređena su načelo obezbeđivanja konkurencije i načelo jednakosti ponuđača.

Dosadašnja “uspešna saradnja” sa klijentima, koji su prema volji naručioca, dovodi do toga da nesavesni naručioci žele da se ista produži i na budući period. Pri tome, ne birajući način kako to da ostvare, u nepovoljan položaj stavljaju ostale ponuđače koji mogu da pruže tražene usluge, radove ili dobra po povoljnijim uslovima i znatno kvalitetnije. Jedan od načina na koji naručioci pokušavaju da ostvare ovakve težnje je preko loše konkursne dokumentacije  kojom postavljaju uslove neprimerene  predmetnom postupku javne nabavke, istovremeno stavljajući ponuđače u neravnopravan položaj.  Ukoliko se već sprovodi postupak javne nabavke, nikako ne bi trebalo da postojeći pružalac usluga ili dobavljač, odnosno izvođač radova, ima povoljniji položaj, u vidu preferiranja i bodovanja već postavljenih instalacija, infrastrukture, kanala prodaje, odnosno postojanja informacija i podataka koji su jedino poznati dosadašnjem pružaocu usluga ili dobavljaču, ali ne i ostalim zainteresovanim licima. Neoblikovanje konkursne dokumentacije po partijama kada je to moguće, takođe dovodi do smanjivanja konkurencije, a samim tim većeg utroška budžetskih sredstava opredeljenih za konkretnu javnu nabavku. Na ovaj način se grubo krše načela obezbeđivanja konkurencije i  jednakosti ponuđača.

Konkurencija na svim poljima tržišta se svakodnevno razvija, pri tome težeći da pruži što kvalitetnije i povoljnije usluge, radove i dobra. Naručioci, koji žele da dobiju što kvalitetnije i povoljnije usluge, radove i dobra, i uspešno sprovedu postupak javne nabavke, trebalo bi da pripreme konkursnu dokumentaciju na način da ponuđači na osnovu iste mogu da pripreme prihvatljive ponude, istovremeno vodeći računa i poštujući osnovna načela javnih nabavki. Loša praksa saradnje sa “starim partnerima” dovodi do neracionalnog korišćenja budžetskih sredstava, lošijeg kvaliteta traženih dobara, usluga i radova i nepotrebnih troškova i gubljenja vremena po osnovu uloženog osnovanog zahteva za zaštitu prava na konkursnu dokumentaciju. Otvoreno tržište i transparentnost postupaka javnih nabavki  teže upravo izbegavanju svega ovoga, a sve u cilju da najkvalitetnija i najpovoljnija ponuda bude  ponuda onog ponuđača sa kojim će biti zaključen ugovor.

...