Naručioci u ulozi ponuđača?

???????????????????????????????Zakonom o javnim nabavkama definisano je da je ponuđač lice koje je u postupku javne nabavke ponudi dobra, pružanje usluga ili izvođenje radova. Naručioci, odnosno direktni i indirektni korisnici budžetskih sredstava, često su u dilemi da li mogu učestovati u postupcima javnih nabavki kod drugih naručilaca. Na taj način, neučestvujući u postupcima nabavki kod drugih naručilaca u ulozi ponuđača, propuštaju šansu da se uključe u tržišnu utakmicu sa drugim ponuđačima i svoje poslovanje podignu na viši, društveno odgovorniji  nivo, ostvarujući dodatna sopstvena sredstava.

Svako lice, fizičko i pravno, koje ispunjava uslove propisane konkursnom dokumentacijom i Zakonom o javnim nabavkama, može učestovati u postupcima javnih nabavki. Ukoliko ponuđač, u ovom slučaju naručilac u ulozi ponuđača, ispunjava obavezne i dodatne uslove propisane konkursnom dokumentacijom može podneti ponudu.

Takođe, naručioci u ulozi ponuđača  trebalo bi da imaju u vidu i član 7. stav 1. tačka 6) Zakona o javnim nabavkama, koji propisuje da na nabavke dobara i usluga koje naručilac nabavlja radi dalje prodaje, radi prerade i prodaje, kao i radi pružanja usluga ili izvođenja radova na tržištu ne primenjuju odredbe zakona o javnim nabavkama, pod uslovom da nemaju isključiva ili posebna prava preprodaje ili iznajmljivanja tih dobara, odnosno pružanja usluga ili  izvođenja radova za koje će ta dobra ili usluge koristiti. Ovo svakako predstavlja olakšavajuću okolnost naručiocima u ulozi ponuđača.

Razvijanje tržišta javnih nabavki, otvorena tržišna utakmica i povećanje broja ponuda po jednom postupku svakako predstavljaju pravac kome se teži. Naručiocima, koji do sada nisu učestvovali u postupcima javnih nabavki kod drugih naručilaca u ulozi ponuđača, savetujemo da iskoriste šansu i unaprede poslovanje učestvovanjem na tržišnoj utakmici, prateći dobro praksu svojih kolega – drugih naručilaca, koji već učestvuju i ostvaruju značajne rezultate u postupcima javnih nabavki u ulozi ponuđača.

 

...