Projektant po ugovoru iz prethodnog postupka javne nabavke – ponuđač u javnoj nabavci ?

Projekat.nImate dilemu kako da postupite: U postupku javne nabavke radova ili usluga ponudu je podneo ponuđač koji je učestvovao u izradi projektne dokumentacije po prethodnom postupku, kako oceniti tu ponudu sa aspekta zaštite integriteta (član 23 Zakona o javnim nabavkama)?

Ako ste kao naručilac konkursnom dokumentacijom za dodelu ugovora izvođaču radova ili izvršiocu usluga, obezbedili poštovanje načela jednakosti ponuđača i konkurenciju među ponuđačima, povreda integriteta postupka ne postoji ako ponudu podnese lice koje je učestvovalo u izradi projektne dokumentacije.

Preduslov za to je da je projektna dokumentacija u toku pripreme ponuda učinjena javno dostupnom svim zainteresovanim licima, da je omogućen uvid u lokaciju i da je zainteresovanim licima ostavljeno dovoljno vremena za pripremu i podnošenje ponuda.

Ne postoji sukob interesa pošto je projektna dokumentacija izrađena pre pokretanja same javne nabavke, dakle u vreme kada nije ni započeta priprema konkursne dokumentacije u predmetnoj javnoj nabavci, a projektant nije učestvovao u planiranju javne nabavke. Izradu projekta ne bi trebalo smatrati delom konkursne dokumentacije, već je to deo zakonskog sleda sa aspekta drugih zakona.

U slučaju kada je projekat pripremljen objektivno, tj. kada nije prilagođen određenom ponuđaču, ako ste dali dovoljno vremena u postupku javne nabavke za pripremu ponude, kako bi se obezbedilo i drugim potencijalnim ponuđačima koji nisu učestvovali u izradi projekata da podnesu prihvatljive ponude, i ako ste se konkursnom dokumentacijom i ugovorom obavezali da ponuđaču dostavite kompletnu projektnu dokumentaciju na osnovu koje će izvršiti nabavku, ne postoji povreda odredbe člana 23. ZJN, ako vrednujete prihvatljivu ponudu ponuđača koji je po prethodnom postupku bio projektant.

Zaštita integriteta postupka javne nabavke je obezbeđena ako ponudu za izvođenje radova ili pružanje usluga, podnese ponuđač koje je učestvovalo u izradi projektne dokumentacije po ugovoru dodeljenom u prethodnom postupku javne nabavke, ako nema više informacija o predmetu nabavke koje mu mogu obezbediti prednost u odnosu na ostale učesnike.

Dakle, ako je pod navedenim uslovima, ponuđač koji je po prethodnom postupku uradio projektnu dokumentaciju, podneo ponudu koju je komisija ocenila prihvatljivom, odgovarajućom, i ako je u postupku vrednovanja ponuda ta ponuda ostvarila najviše pondera ili je ponuda sa najnižom cenom (zavisno od izabranog kriterijuma za vrednovanje ponuda), komisija  predlaže da se ugovor dodeli tom ponuđaču, uz detaljno obrazloženje u Izveštaju o stručnoj oceni ponuda da nije bilo povreda integriteta postupka.

 

...