Najava novog Zakona o javnim nabavkama u 2017. godini

Direktor Uprave za javne nabavke Srbije Predrag Jovanović najavio je u medijima da će se u 2017. godini raditi na izradi novog zakona o javnim nabavkama, kako bi se ostvarilo potpuno usklađivanje sa novim direktivama Evropske unije u toj oblasti. Evropski zvaničnici konstatovali su da je Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama („Službeni glasnik RS“ 68/15) u proteklom periodu, sprovedena značajna reforma i napredak u oblasti javnih nabavki i da je to razlog da se donese odluka o otvaranju poglavlja 5, koje će doprineti da se Srbija efikasnije bori protiv korupcije koja postoji u sistemu javnih nabavki u javnom sektoru, jer je u izveštaju  EU o napretku Srbije ukazano na potrebu jačanja prevencije u borbi protiv korupcije u javnim nabavkama.

Direktor Uprave najavio je da će Uprava za javne nabavke posebnu pažnju posvetiti afirmaciji šireg korišćenja okvirnih sporazuma koji značajno povećavaju ekonomičnost postupaka javnih nabavki i će se raditi na unapređenju prakse javnih nabavki kroz veće korišćenje kriterijuma “ekonomski najpovoljnije ponude” koje kod nas iznosi svega 14 %, dok je u zemljama EU 80 %. Kriterijum ekonomski najpovoljinije ponude trebalo bi da omogući kupovinu kvalitetnijih i dugotrajnijih proizvoda koji se, po pravilu, više isplate od onih najjeftinijih kod kojih su veći troškovi eksploatacije, popravki i zamene .

Uprava će, prema njegovim rečima, kao i do sada pripremiti modele i raditi obuke i time pomoći naručiocima da brže sprovode postupke. U planu je, kako je dodao, da se dogodine radi i na utvrđivanju prepreka zbog kojih je prosečan broj ponuđača po tenderu ispod tri i nastojati da jača svoje aktivnosti i saradnju sa institucijama za borbu protiv korupcije, pre svega sa policijom, tužilaštvima, Agencijom za borbu protiv korupcije, Državnom revizorskom institucijom.

Ukupna vrednost javnih nabavki u Srbiji je oko 300 milijardi dinara.

U prvoj polovini ove godne na javne nabavke je potrošeno 154,4 milijarde dinara, što je osam odsto bruto domaćeg proizvoda.

...