Javne nabavke električne energije

el.energija.nabavkaUvidom u registar licenci, na sajtu Agencije za energetiku Republike Srbije, utvrđeno je da je za snabdevanje električnom energijom u Srbiji registrovano 70 licenciranih snabdevača.

Od 01. januara 2014. godine, krajnji kupci treba da imaju izabranog snabdevača električnom energijom – prodavca sa kojim će ugovoriti količinu, cenu električne energije i druge uslove prodaje električne energije. U skaladu sa Zakonom o energetici, svi krajnji kupci električne energije imaju pravo da slobodno biraju svog snabdevača na tržištu, osim domaćinstava koji će to pravo ostvariti 01. januara 2015. godine.

Krajnji kupac koji nema pravo na javno snabdevanje, ima pravo na rezervno snabdevanje, koje može trajati najduže 60 dana, u periodu otvaranja tržišta. Ako krajnji kupac ne zaključi ugovor o prodaji sa snabdevačem, operator sistema dužan je da mu obustavi isporuku električne energije.

Zakonom o energetici uveden je sistem konkurencije u elektroenergetskom sektoru Republike Srbije, naručilac je u smislu Zakona o javnim nabavkama, dužan da proveri uslove ponude različitih ponuđača i zaključi ugovor saglasno odredbama ovog Zakona.

Uprava za javne nabavke objavila je na svom sajtu mišljenje u vezi sa nabavkom električne energije od strane naručilaca.
Nejasno je: šta se dešava sa naručiocima koji imaju zaključene ugovore koji su i dalje na snazi?

Bilo bi logično da naručioci koji imaju zaključene ugovore za električnu energiju koji su na snazi, da su dužni da redovno vrše provere i prate tržišna kretanja, pa ako utvrde da je  na tržištu cena povoljnija od one koju ostvaruju od svog dobavljača, da bez odlaganja pokrenu postupak javne nabavke.

Navedeno, pre svega, ima smisla kod malih potrošača (škola, vrtića,  kulturnih institucija, ….)

Ali ako su, aktom Vlade Republike Srbije, svi postojeći ugovori za  isporuku električne energije naručiocima stavljeni van snage, naručioci su u obavezi da sprovedu postupak javne nabavke i za ovaj predmet javne nabavke.

...